روکش دندان و انواع آن
تخریب دندانها ممکن است در اثر پوسیدگی یا ضربه اتفاق بیفتد. دندانهایی که پوسیدگیهای شدید دارند، مقدار زیادی از نسج خود را از دست میدهند و دندانپزشک برای بازسازی آنها مجبور به استفاده از روکشها خواهد شد.
گاهی اوقات ضربههایی که به دندانها میخورد نیز باعث میشود که دندان بشکند. اگر شکستگی دندان کوچک باشد میتوان آن را به کمک مواد پرکردنی، ترمیم کرد اما شکستگیهای بزرگ دندان باید به کمک روکشها اصلاح شوند.
دندانهای دچار شکستگیهای مادرزادی مثل دندانهای میخی شکل یا دندانهایی که اندازههای کوچکتر یا نامتناسب با دندانهای دیگر دارند و نیز بدرنگیهای دندانها، به کمک روکشها قابل اصلاح است. در مجموع به کمک یک روکش میتوان عملکرد و یا زیبایی از دست رفته یک دندان را به آن باز گرداند.
روکشها از جنسهای مختلفی ساخته میشوند. مادهای که روکش یا هر گونه پروتز دندانی از آن ساخته میشود باید با خصوصیات و شرایط دهان سازگاری داشته باشد مثلا به راحتی زنگ نزند و مواد سمی برای بدن در آن به کار نرفته باشد.
امروزه، روکشهای دندانی ممکن است برای دندانهای عقب از جنس تمام فلز ساخته شود زیرا این دندانها اغلب در معرض دید نیستند اما بیشترین روکشهای ساخته شده در لابراتورهای امروزی دندانپزشکی از فلز ساخته شده و روی آن لایهای از جنس چینی یا پرسلن قرار میگیرد. پرسلن دندانپزشکی در رنگهای مختلفی از سفید در بازار موجود است و دندانپزشک قدرت انتخاب زیادی دارد تا رنگی از پرسلن متناسب با دندانهای کناری را برای روکش در حال ساخت بیمار انتخاب کند.