کشیدن دندان شیری

کشیدن دندان شیری: چه موقع، چگونه و چرا؟

کشیدن دندان شیری یکی از مسائلی است که بسیاری از والدین درباره آن دغدغه دارند. آیا باید دندان شیری کودک را کشید؟ آیا کشیدن دندان شیری عوارض و مشکلاتی را به همراه دارد؟ آیا کشیدن دندان شیری تأثیری بر روی دندان‌های دائمی کودک دارد؟ در این مقاله به این سوالات پاسخ خواهیم داد و به شما نکات مهم و کاربردی درباره کشیدن دندان شیری را خواهیم گفت.

دندان شیری چیست؟

دندان شیری نام عامیانه دندان‌های اولیه است که در سال‌های اول زندگی کودک در دهان او رشد می‌کنند. این دندان‌ها معمولاً از سال سوم تا هفتم زندگی کودک به ترتیب از جلو به عقب در فک بالا و پایین ظاهر می‌شوند. تعداد کل دندان‌های شیری ۲۰ عدد است تقریبا در حدود سه‌ سالگی همه آنها بیرون زده اند.

چرا باید دندان شیری را حفظ کرد؟

اگر چه دندان‌های شیری در سن مشخصی می‌افتند اما اگر زودتر از این زمان بیفتند، عملکرد جویدن، صحبت کردن و همچنین وسعت قوس دندانی با مشکل مواجه می‌شود.
در صورتی که جای دندان خالی بماند، خیلی زود دندان‌های مجاور انحراف یافته و جای خالی را پر می‌کنند. در نتیجه دیگر فضای کافی برای رویش دندان دائمی که در زیر لثه قرار دارد باقی نمی‌ماند. همچنین دندان فک مقابل از آنجایی ‌که دیگر نیرویی در مقابل خود احساس نمی‌کند، از جای خود بیشتر بیرون می زند.
این اتفاقات علاوه بر این که باعث چرخش و کج شدن دندان‌های همسایه و بروز مشکلات ارتودنسی می‌شود که در آینده باید با درمان ارتودنسی اصلاح شوند، ممکن است به علت مسدود کردن مسیر رویش دندان دائمی زیر لثه، باعث گیر کردن آن در استخوان یا لثه و به اصطلاح نهفتگی آن شوند.
همچنین ممکن است دندان دائمی هنگام رویش به علت مسدود بودن مسیر خود، به دندان‌های مجاور فشار وارد کرده و باعث تحلیل ریشه ‌های دندان‌های مجاور و لق شدن یا افتادن آنها شود.
در صورتی که مراقب دندان‌های شیری نباشید و اجازه دهید این دندان‌ها دچار پوسیدگی و عفونت شوند، ممکن است عفونت گسترش یافته و به محدوده استخوان اطراف دندان برسد. در چنین شرایطی آبسه تشکیل شده و ممکن است کودک دندان درد شدیدی را تجربه نماید. آبسه به کیسه‌ های پر شده با چرک گفته می‌شود.
در صورتی که جلوی گسترش عفونت گرفته نشود، دندان‌های مجاور و بافت لثه نواحی دورتر نیز ممکن است درگیر شوند. عفونت ممکن است وارد جریان خون شده و عوارض و پیچیدگی‌های زیادی ایجاد نماید.
بنابراین برای حفظ سلامت بدن و سلامت دهان باید دندان‌های شیری به خوبی مراقبت شوند.

چگونه از دندان شیری مراقبت کنیم؟

برای مراقبت از دندان شیری، شما باید به چند نکته توجه کنید:

  • شروع زود هنگام به مسواک زدن: شما باید از همان زمانی که دندان شیری کودک شروع به رویش می‌کند، به مسواک زدن آن بپردازید. این کار باعث می‌شود که پلاک و باکتری‌های موجود بر روی سطح دندان پاک شوند و از پوسیدگی دندان جلوگیری کنید. شما باید از یک برس نرم و خمیر دندان خاص برای کودکان استفاده کنید و حداقل دو بار در روز به مدت دو دقیقه دندان کودک را مسواک بزنید.
  • بازدید منظم از پزشک دندانپزشک: شما باید حداقل هر شش ماه یک بار با کودک خود به دندانپزشک مراجعه کنید تا وضعیت دندان‌های شیری و لثه‌های او را بررسی و در صورت لزوم درمان کنید.  دندانپزشک می‌تواند با انجام آزمایش‌های لازم، پوسیدگی، عفونت، آسیب، تغییر رنگ یا شکل دندان‌های شیری را تشخیص دهد و با استفاده از روش‌های مناسب مانند ترمیم، عصب کشی، روکش گذاری یا فضانگه‌دار مشکلات را حل کند.
  • تغذیه سالم و مناسب: شما باید به کودک خود غذاهای سالم و مغذی بدهید تا سلامت دندان‌های شیری و دائمی او را تأمین کنید. شما باید از غذاهای حاوی ویتامین‌های A، C و D و کلسیم، فسفر و فلوراید استفاده کنید که به تقویت استخوان، لثه و مینای دندان کمک می‌کنند. شما باید از غذاهای حاوی قند، نشاسته و اسید خودداری کنید که باعث پوسیدگی و تخریب دندان می‌شوند. شما باید از نوشیدن آب خالص به جای نوشابه، آب میوه یا شیرین‌ک‌ننده های صنعتی تشویق کنید.

نتیجه‌گیری

حفظ دندان شیری برای سلامت و توسعه کودک بسیار حائز اهمیت است. این دندان‌ها نقش‌های مهمی در جویدن غذا، تکلم، زیبایی و رویش دندان‌های دائمی دارند. برای مراقبت از دندان شیری، شما باید به مسواک زدن زود هنگام، بازدید منظم از پزشک دندانپزشک و تغذیه سالم و مناسب توجه کنید. اگر دندان شیری کودک شما دچار مشکل شد، باید سریعاً به پزشک دندانپزشک مراجعه کنید و از روش‌های درمانی مناسب استفاده کنید.

سوالات متداول

  • آیا کشیدن دندان شیری قبل از موعد مقرر کار درستی است؟خیر، کشیدن دندان شیری کار درستی نیست. دندان‌های شیری نقش مهمی در رشد و توسعه فک، گفتار و ظاهر کودک دارند. اگر دندان شیری زودتر از موعد معین خود بیفتد یا کشیده شود، ممکن است باعث اختلال در قرارگیری صحیح دندان‌های دائمی شود. بنابراین، بهتر است از دندان‌های شیری به خوبی مراقبت کرده و فقط در موارد خاص و با توصیه دندانپزشک اقدام به کشیدن آن‌ها کرد.
  • چه زمانی دندان‌های شیری شروع به درآمدن و افتادن می‌کنند؟معمولاً دندان‌های شیری از ۵ تا ۱۲ ماهگی شروع به درآمدن می‌کنند و تا ۲ تا3 سالگی تکمیل می‌شوند. تعداد دندان‌های شیری ۲۰ عدد است که ۱۰ عدد در فک بالا و ۱۰ عدد در فک پایین قرار دارند. افتادن دندان‌های شیری از ۶ تا ۸ سالگی آغاز می‌شود و تا ۱۲ سالگی ادامه دارد. البته این زمان‌بندها ممکن است بسته به عوامل مختلف مثل ژنتیک، تغذیه و سلامت کودک متفاوت باشند.
  • چگونه از دندان‌های شیری مراقبت کرد؟برای حفظ سلامت دهان و دندان کودک، لازم است که از روش‌های زیر پیروی کرد:
  • بعد از هر وعده غذایی، با یک پارچه نرم و تر، لثه و دندان کودک را تمیز کرده و باقیمانده غذا را از بین ببرید.
  • هر روز با یک مسواک نرم و خمیر دندان مناسب برای کودک، دندان‌های شیری را مسواک بزنید. حجم خمیر دندان باید به اندازه یک لوبیای سبز باشد.
  • از خوردن خوراکی‌های قندی، شیرین و چسبنده برای کودک خودداری کرده و به جای آن سبزیجات، میوه‌ها، لبنیات و غلات را تشویق کنید.
  • حداقل دو بار در سال به دندانپزشک مراجعه کرده و معاینه و پیشگیری دندان کودک را انجام دهید.
  • از استفاده از پستانک، شیشه شیر و لوله نوشیدنی برای مدت طولانی خودداری کنید زیرا ممکن است باعث تغییر شکل دندان‌ها و فک شوند.

 

02188376084-6

همواره پاسخگوی تماس شما هستیم

کامپوزیت سارمکو

کامپوزیت سارمکو: یک انتخاب زیبا و مقاوم برای ترمیم دندان دندان ها یکی از قسمت های مهم و حساس بدن هستند که نقش بزرگی در زیبایی و سلامت افراد دارند. برای حفظ و بهبود وضعیت دندان ها، گاهی نیاز است

ادامه مطلب »

کامپوزیت زیبایی زنیت چیست و چه مزایایی دارد؟

کامپوزیت زیبایی زنیت: چیست و چه مزایایی دارد؟ اگر به دنبال راهی برای بهبود ظاهر دندان های خود هستید، ممکن است با کامپوزیت زیبایی زنیت آشنا باشید. کامپوزیت زیبایی زنیت یکی از جدیدترین و پیشرفته ترین مواد ترمیمی دندانی است

ادامه مطلب »

چه مدت بعد از کشیدن دندان باید کاشت ایمپلنت کرد؟

چه مدت بعد از کشیدن دندان باید کاشت ایمپلنت کرد؟ ایمپلنت دندان یکی از بهترین راه‌های جایگزین کردن دندان‌های از دست رفته است که می‌تواند به بازگرداندن عملکرد و زیبایی دندان‌ها کمک کند. ایمپلنت دندان یک پیچ فلزی است که

ادامه مطلب »