فلوراید تراپی
فلوراید تراپی به معنی درمان مشکلات دندانی با استفاده از ماده فلوراید می باشد. فلوراید استفاده شده در این درمان به شکل ژل یا فوم است که به وسیله قلموی مخصوص یا نوعی گوش پاک کن روی سطح دندان ها مالیده می شود.
فلوراید چیست؟
فلوراید (Flouride) یک ماده طبیعی معدنی است که در آب آشامیدنی و مواد غذایی مختلفی وجود دارد.
البته لازم به ذکر است که دوز های بالای فلوراید ، ایجاد مسمومیت می کند. مسموم کنندگی این ماده از سرب بیشتر و از آرسنیک کمتر است . با این حال مصرف دوز معین و بی خطر فلوراید باعث استحکام استخوان ها شده و در تماس با مینای دندان ، آن را معدنی تر ( remineralization ) کرده و از پوسیدگی و نرم شدن آن جلوگیری می کند. فلوراید در تصفیه خانه ها در دوز مشخص و حساب شده ای به آب آشامیدنی اضافه می شود؛ بنابراین مردم از فواید این ماده به وسیله نوشیدن آب لوله کشی نیز بهره مند می شوند. فلوراید یکی از بهترین موادی است که از گذشته ها در دندانپزشکی کاربرد داشته و مانع از پوسیدگی دندان ها می شود.
فلورایدتراپی چگونه به حفظ سلامت دندان ها کمک می کند؟
فلوراید می تواند به ترمیم مینای دندان در مراحل اولیه پوسیدگی کمک کند. همچنین در صورت درمان درست فلوراید تراپی به احتمال زیاد روند پوسیدگی دندان ها کند شده و یا حتی متوقف می شود.
وارنیش فلوراید چیست؟
وارنیش فلوراید ماده ای مانند لاک است که دندان پزشک آن را به وسیله قلموی مخصوص روی دندان های شما می زند. وارنیش فلوراید باید چند دقیقه روی دندان ها باقی بماند و سپس شسته شود. پس از این جلسه درمانی، باید مدتی از خوردن و آشامیدن خودداری کنید. در طول این جلسه درمانی فلوراید موجود در وارنیش، جذب مینای دندان می شود و مواد معدنی آن را بازسازی می کند. همان طور که مینای دندان ها پوششی سخت است که از دندان حفاظت می کند. اگر فلوراید کافی در مینای دندان وجود نداشته باشد، مینا، نرم شده و به سرعت دچار پوسیدگی می شود. فلوراید تراپی کمک می کند تا مینای دندان استحکام کافی داشته باشد و مبتلا به پوسیدگی نشود.
فلوراید در خمیردندان ها و دهان شویه ها نیز وجود دارد ولی غلظت آن در وارنیش فلوراید که در مطب دندان پزشکی استفاده می شود، خیلی بیشتر است. بنابراین لازم است قبل از شروع جلسه درمان، به کودک تفهیم کنید که نباید این مواد را فرو دهد.
از فلوراید تراپی در چه مواردی استفاده می شود؟
به طور کلی همه می توانند از مزایای فلوراید تراپی بهره مند شوند ، اما در موارد زیر فلوراید تراپی ضرورت بیشتری دارد:
– کودکان زیر سه سال که احتمال پوسیدگی دندان های شیری به دلیل استفاده از شیشه شیر و مواد قندی در آن ها بالاتر است.
– کودکانی که به دلیل عدم رعایت بهداشت دهان، در معرض پوسیدگی دندان هستند.
– افرادی که مبتلا به تحلیل رفتگی لثه و نرم شدگی مینای دندان هستند.
– افرادی که در حال گذراندن دوره درمان ارتودنسی هستند.
– افراد ساکن مناطقی که فلوراید موجود در آب آشامیدنی آن ها کمتر از حد استاندارد است.
– افرادی که دچار عقب ماندگی ذهنی یا حرکتی هستند و قادر به رعایت بهداشت دهان نیستند.